Historiaa

Kuopion Uimaseura (KuUS) on vuonna 1904 perustettu kuopiolainen uimaseura. Edustamiamme lajeja ovat nykyisin uinti, vesipallo, uimahypyt ja taitouinti. Kuopion Uimaseura on yksi niistä seuroista jotka perustivat Suomen Uimaliiton vuonna 1906. 

"Lyseolainen Lauri Kemiläinen matkusti Suomen Meripelastusseuran stipendiaattina Helsinkiin oppimaan uimataitoja. Saman kesän lopulla hän järjesti Kuopiossa yksityiset uintikurssit ja nämä kurssilta valmistuneet seitsemän innokasta uintimaisteria päättivät perustaa uimaseuran Kuopion seurahuoneella 11.9.1904. Kokouksen valtuuttamat kaupunginlääkäri Forstèn, kollega Schoeder ja toimittaja Pitkänen hakivat seuran säännöille vahvistusta ja Kuopion Uimaseuran säännöt vahvistettiin 3.10.1904.

Seuran ensimmäinen puheenjohtaja oli Gustaf Forstèn. ensimmäiseksi uimaopettajaksi valittiin Lauri Kemiläinen. Uimaseuran jäseneksi pääsi "jokainen hyvämaineinen seuran toimikunnan hyväksymä kansalainen, mies tai nainen -- 21 vuotta nuoremmat kuitenkin ainoastaan vanhempien tahi holhoojan suostumuksella." KUS, kuten seuran lyhenne silloin oli, oli huomattavan yläluokkainen, sillä yli puolet sen jäsenistä lukeutui niin sanotusti parempiin piireihin.

Seuralla oli v. 1906 yhteensä 31 jäsentä.

Kahta vuotta myöhemmin 1906 kokoontuivat seitsemän seuran edustajat Helsinkiin perustamaan Suomen Uimaliittoa. Kuopion Uimaseura oli mukana perustajajäsenseurana.

Muita vanhoja, yhä toimivia uimaseuroja ovat Vaasan Uimaseura (1902), Tampereen Uimaseura (1904), Oulun Uimaseura (1905) ja Kotkan uimaseura (1905).

"Seuralla on ollut useita uintiurheilun maajoukkue-edustajia. Viimeisimpänä maajoukkueessa on uinut Heidi Karjalainen, joka siirtyi harjoittelemaan viime kesäkuussa Cetukseen. "

"Uimaseurassa on ollut myös olympiaedustajia. Vuoden 1912 Tukholman kisoissa seuran uimahyppääjät Kalle Kainuvaara ja Tauno Ilmoniemi edustivat Suomea. 1980- ja 1990-luvuilla KuUS:n maajoukkueuimareihin kuuluivat muun muassa Juha Kaartinen ja Tua Turunen."

"KuUS:n menestyneitä valmentajia ovat olleet muun muassa Eino Heikkinen (1940-luku) Harri "Muru" Turunen (1960-luvulta lähtien) ja Mikko Lonka (2000-luku). KuUS on myös menestykäs taitouintiseura, ja seuralla on ollut iso osa koko lajin kehittämisessä Suomessa. Parhaimmillaan KuUS:n Jenni Väisänen edusti Suomea EM-tasolla asti. Muita menestyneitä taitouimareita ovat muun muassa Maiju Iivanainen ja Riikka Vartiainen."

Lainaukset kirjasta "Kuopion Uimaseuran satavuotinen taival 1904-2004", kirjoittaja Tero Matkaniemi